Skapat av Linnéa Söderkvist, 12 oktober 2015
I onsdags hade brf Rönnby en träff på temat ”Trygg och säker” och ett trettiotal medlemmar kom till mötesplatsen. Styrelsen jobbar ständigt för att uppfylla alla normer och krav. Nyligen har vi t.ex. gjort om våra entréer så alla ska kunna ta sig ut och in på ett smidigt sätt och vi har även investerat i säkerhetsdörrar. Den inre tryggheten kommer ofta genom kunskap, och på mötet berördes tre sådana områden som branschmänniskor lärde oss mer om.
Tomas Lovehed, Brandskolan, visade med en film vad som händer i en lägenhet när det börjar brinna. Han förklarade begrepp som att våra lägenheter är brandceller, att brandvarnarnas livslängd är begränsad och att man ska testa hur de reagerar på rökutveckling. Att våra inglasade balkonger likställs med lägenheten när det gäller förvaring av brandfarliga vätskor var en nyhet för många. LSO, lagen om Skydd mot olyckor § 2 kap 2 är oerhört viktig att känna till för oss som ägare/medlemmar i en bostadsrättsförening. Vi har alla ett gemensamt ansvar för våra sex fastigheter = Den enskilde har det primära ansvaret för sitt eget brandskydd.
Rolf Söderberg, Polisen, och Per-Olov Rask, Värna Västerås, uppmanade till grannsamverkan. Vi behöver alla hjälpas åt att värna vårt område, att visa stolthet. Ett nedskräpat område inbjuder till brottslighet. Grannsamverkans kontaktombud har en ’het linje’ till Polisen, som är mycket viktig för att hindra brott. Den 29 oktober kl. 18.00 hålls informationsmöte i polishuset om Grannsamverkan och den 12 november utbildas nya kontaktombud. Rolf och Per-Olov uppmanade till att anmäla sig till de två tillfällena. Det är inte betungande att vara kontaktombud men väldigt viktigt för bostadsområdet. Läs mer hos Västerås Stad.
Mats Ericsson, Länsförsäkringar Bergslagen, gav oss många praktiska råd när det gäller att förhindra fuktskador i våra hem, inte minst vad vi ska tänka på vid renovering. Hur vet vi om ett företag är seriöst eller inte? Varför ökar fuktskadorna i köken? Att förebygga skador sparar både strul och pengar. Ligg steget före! Boverkets byggregler är viktiga inte minst när en skada ska regleras med ett försäkringsbolag. Ta reda på Byggkeramikrådets branschregler för våtrum. GVK:s branschregler Säkra Våtrum ger både hantverkare och beställare praktiska instruktioner hur man bygger våtrum på rätt sätt. Se till att Dropp-Stop-dosorna (fuktvarnarna i köken) fungerar – en bra investering att snabbt upptäcka fuktskador.
Ett varmt tack till Tomas, Rolf, Per-Olov och Mats för deras medverkan!